Asociația Fluens și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC) lansează proiectul Un viitor mai sigur- îmbunătățirea calității serviciilor sociale și de bază pentru copii și tinerii instituționalizați, care va avea o durată de 14luni. Scopul principal este dea pune bazele Centrului Viață Independentă,prin intermediul căruia copii și tinerii din centrele de plasament vor avea acces la servicii sociale, ateliere de învățare și dezvoltare a abilităților de viață și oportunități de angajare.Activitățile derulate vizează 178 de adolescenți institutionalizati din centrele rezidențiale si apartamentele sociale ale DGASPC sector 1, dar și personalul angajat în cadrul acestora.La finalul proiectului, va fi publicat studiul Managementul de caz în parteneriatul public-privat și asistarea intersectorială a copiilor și tinerilor aflați în situații de risc.
Centrul Viață Independentă, care va fi acreditat prin intermediul proiectului, va oferi un complex de servicii integrate (dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, socio-educaționale, angajabilitate etc.), venind în întâmpinarea unor nevoi și dificultăți cu care sistemul actual se confruntă, precum: personal insuficient raportat la numărul de copii, valorizarea limitată a abilităților de viață independentă sau lipsa unor servicii sociale de care aceștia au nevoie. Astfel, prin dezvoltarea unui sistem complementar celui existent și prin colaborarea cu instituțiile și organizațiile partenere Asociației Fluens, Centrul Viață Independentă va oferi posibilitatea tinerilor și copiilor să se dezvolte personal și profesional, să participe la cursuri și ateliere destinate nevoilor pe care le au și să aibă șanse sporite la integrarea pe piața muncii.
Concret, cei 178 de tineri și copii implicați în proiect vor putea participa la ateliere centrate pe abilități specifice de viață independentă, care vor fi dezvoltate în cadrul centrului și care sunt menite să le ofere experiențe practice de învățare din mai multe arii: abilități primare de autoîngrijire, îngrijirea spațiului de viață, educație pentru sănătate, managementul timpului, artă, ecologie, responsabilitate financiară, antreprenoriat, utilizarea calculatorului). Mai mult decât atât, aceștia vor lua parte la grupuri de dezvoltare personalăși terapie, dar și la cursuri de formare profesională și înscriere la diferite stagii de practică.
În completarea activităților destinate tinerilor, în cadrul proiectului se vor organiza o serie de activități de formare și de suport dedicate personalului care lucrează în centrele vizate. Activitățile vor aborda o serie de subiecte de interes pentru acest domeniu, precum situații de criză psiho-emoțională și comportamentală și modalități eficiente de abordare a acestora sau programul Gordon și metoda colaborativ-democratică aplicată relatiei copii – personal de ingrijire.
StudiulManagementul de caz în parteneriat public-privat si asistarea intersectoriala a copiilor si tinerilor în situații de riscva fi prezentat la finele proiectului. Acesta va cuprinde informațiile și soluțiile identificate pe parcursul activităților în ceea ce privește lucrul cu copii și tineri, cu personalul angajat și cu instituțiile și organizațiile implicate în acest domeniu. Mai mult decât atât, va constitui o resursă de lucru pentru toate părțile interesate și va oferi exemple de bună practică ce pot fi replicate, astfel încât să se consolideze existența unui sistem de învățare și dezvoltare complementar celui actual.
Cristina Iureși, președinte al Asociației Fluens – Lucrul cu tinerii aflați în sistemul de stat și cu personalul implicat a reprezentant pentru noi, ca organizație și ca profesioniși în domeniu, un drum de învățare continuu, care ne-a oferit o imagine clară a situației actuale a sistemului, dar și oportunitatea de a înțelege unde se află zonele vulnerabile și unde și ce putem propune în materie de soluții care să sprijine dezvoltarea standardelor actuale. Pornim la drum acum cu un proiect care vizează aceste zone, iar alături de parteneri care împărtășesc dorința noastră de a face pași înainte în acest domeniu, vom putea oferi, la final, resursele necesare pentru ca ideile să devină soluții pe termen lung.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 14 luni (1 martie 2015 – 30 aprilie 2016), fiind un proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Bugetul total al proiectului este de 99,236.08 Euro, din care 89.312 Euro reprezintă finanțare nerambursabilă.
Parteneri și colaboratori: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC), Galeria Galateca
Despre Asociația Fluens
Asociatia Fluens derulează, cu ajutorul echipei de voluntari, programe care vin în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonați, bătrâni singuri, tineri aflați la început de drum, persoane bolnave și familii care provin din medii defavorizate.. Asociatia dezvoltă o serie de proiecte in parteneriat cu direcțiile de protectie a copilului, căminele de vârstnici, organizații publice si private.
Activitatea organizației poate fi urmărită online, pe www.asociatiafluens.ro sau www.facebook.com/asociatiafluens.
Persoana de contact
Otilia Geavlete
Director de programe, Asociația Fluens
0734354454