INDEMNIZAŢIA LUNARĂ se acordă ca urmare a opțiunii persoanei cu handicap grav sau a reprezentantului legal, în condițiile art. 42, alin. 4 din Legea nr. 448/2006.
Nu pot beneficia de indemnizaţia lunară:
ASISTENTUL PERSONAL este persoana fizică care acordă supraveghere și îngrijire persoanei cu handicap grav, în condiţiile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcţia de asistent personal persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
Nu pot deţine calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.
ASISTENTUL PERSONAL PROFESIONIST este persoana fizică atestată care asigură la domiciliul său îngrijirea şi protecţia adultului cu handicap grav sau accentuat care nu realizează venituri ori realizează venituri de până la nivelul salariului mediu pe economie, pe baza nevoilor acestuia, în condiţiile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Condiţiile pentru obţinerea atestatului de asistent personal profesionist
Îngrijirea și protecția persoanei adulte cu handicap grav sau accentuat se poate asigura de către un asistent personal profesionist, altul decât soțul/soția, sau rudele în linie dreaptă.
Persoana care doreşte să devină asistent personal profesionist adresează o cerere de atestare către Directia Generala de Asistenta Sociala si protectia Copilului în a cărei rază are domiciliul sau, după caz, reşedinţa.
ACTE necesare pentru solicitarea atestatului de Asistent Personal Profesionist:
Personalul de specialitate din cadrul Serviciului Evaluare Complexă Persoane Adulte cu Handicap, preia cererile și actele doveditoare depuse la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în scopul obținerii atestatului de asistent personal profesionist și certifică conformitatea cu originalul a documentelor.
Drepturile asistentului personal profesionist:
Anumite sporuri, după cum urmează:
– spor de 15% calculat la salariul de bază, pentru suprasolicitare neuropsihică şi condiţii de muncă deosebite;
– spor de 15% calculat la salariul de bază, dacă aveți în îngrijire şi protecţie cel puţin două persoane adulte cu handicap grav sau accentuat;
– spor de 25% calculat la salariul de bază, dacă persoana pe care o aveți în îngrijire este infectată cu HIV ori bolnavă de SIDA.
– consiliere şi sprijin din partea specialiştilor noștri, în vederea îndeplinirii obligaţiilor contractuale;
– decontarea cheltuielilor de transport interurban, cazare şi masă, în cazul în care vă deplasați în afara localității de domiciliu în interesul persoanei cu dizabilități, în condiţiile stabilite pentru personalul din sectorul bugetar;
– transport urban gratuit, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 448/2006.
Obligatiile asistentului personal profesionist:
Formulare:
Documente utile/legislație: