Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Telefonul Copilului 119 Non-stop TelVerde, Sectorul 1 Persoane Vârstnice 0800 800 063 Intervenție în Regim de urgență 0734 454 543

Ultimele noutăți

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1

Centrul de Zi Alzheimer

date de contact

Adresa
Str. Caraiman, nr.33A, Sector 1, București
Tel
021.224.40.73; 021.224.40.29
E-mail
secretariat@cmcaraiman.ro

Luni- Vineri:  08:00 – 16:00

Despre noi

Centrul de Zi Alzheimer (CZA)  este o componentă funcțională a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, înființat în baza Hotărâri Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 182/25.10.2024, în vederea asigurării funcționării acestuia, cu respectarea standardelor minime de calitate aplicabile și a asigurării accesului persoanelor beneficiare la informații privind condițiile de admitere, serviciile oferite etc.

Scopul serviciului social Centrul de Zi Alzheimer este de a promova îmbătrânirea sănătoasă și de a crește calitatea vieții persoanelor adulte cu demență (demență în boala Alzheimer, alte tipuri de demență) și a familiilor acestora, prin acordarea de servicii sociale integrate (de integrare/reintegrare socială, de recuperare/reabilitare funcțională, de îngrijire, supraveghere și menținere a sănătății, alte servicii de suport), realizate în intervale diferite ale zilei, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice, identificate prin evaluare pluridisciplinară.

Centrul de Zi Alzheimer 

Oferă persoanelor diagnosticate cu tulburări cognitive (declin cognitiv stadiu NCI, SCD, MCI, demență formă ușoară și formă moderată) următoarele servicii și terapii:

  • Consultații și controale la peste 20 specialități medicale. Investigații medicale (conform recomandărilor medicului specialist).
  • Evaluare și psihodiagnostic prin teste validate clinic pentru evaluarea demenței  și a altor afecțiuni cognitive.
  • Terapii de stimulare cognitivă (TSC) prin fișe de lucru dar si terapii de stimulare logopedică și cognitiv-motorie concomitentă prin utilizarea unor aplicații de realitate virtuală de ultimă generație:  DIVIDAT SENSO, VRRS EVO și NIRVANA – sisteme terapeutice unice și inovative, de exerciții interactive validate clinic  care se adresează atât persoanelor diagnosticate cu tulburări cognitive, de limbaj, de atenție etc. cauzate de afecțiuni neurologice degenerative etc. cât și   celor care folosesc instrumente ajutătoare de mers dar și copiilor, adulților, indiferent de vârstă, persoanelor independente care doresc optimizare cognitiv-motorie concomitentă  pentru creșterea calității vieții.
  • Evaluare și intervenție psiho-logopedică în recuperarea pacientului cu afecțiuni neurologice post AVC, SLA, sau SM diagnosticați cu afazie, dizartrie și/sau cu tulburare de voce.
  • Intervenții non-farmacologice psihosociale precum: terapia prin reminiscență, terapia prin artă, terapia prin muzică, terapia ocupațională (TO) prin folosirea ADL-urilor (ADL de îngrijire personală – Mobilitatea funcțională (deplasarea), ADL instrumentale, ADL de timp liber)  etc.
  • Fizioterapie și Kinetoterapie (individual si de grup) la recomandarea medicului specialist (inclusiv pentru Kinetoterapie prin Realitate Virtuală (VR) cu DIVIDAT SENSO, SMART BALANCE, NIRVANA).
Servicii oferite

Servicii de suport: transport neasistat, cu șofer și însoțitor infirmieră, de la domiciliu la Centrul de zi și invers, o masă caldă/zi.

Psihoeducație

Consiliere (psihologică, psihiatrică) adresată îngrijitorilor familiali care au grijă de o persoană dragă diagnosticată cu tulburări cognitive și/sau cu tulburări neurodegenerative.

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de Zi Alzheimer
  • Persoane vârstnice care au împlinit vârsta standard de pensionare stabilită prin lege;
  • Persoane vârstnice diagnosticate cu stadii incipiente ale demenței și/sau cu rude de gradul I cu istoric de demență în boala Alzheimer, cu patologii care pot avea conexiuni cu demența (boala Huntington, Scleroza multiplă etc.), cu factori de risc în neurodegenerare (hipertensiune arterială, colesterolul mare, diabet, obezitate, lipsa activităților fizice, depresie, traumatisme cerebrale și afecțiunile vasculare așa cum apar in urma unui atac de cord sau atac cerebral anterior, izolare socială și inactivitate cognitivă; etc.), cu forme clinice de tulburare cognitivă ușoară (declin/deficit cognitiv) cu efect evolutiv care conduce la apariția demenței (boala Alzheimer);
  • Persoane vârstnice pentru care furnizorul de servicii sociale – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, a stabilit dreptul la servicii sociale ca măsură de asistență socială, cu condiția îndeplinirii criteriilor de eligibilitate (afectarea memoriei și a gândirii, tulburări cognitive, factori de risc etc.).
Condițiile de admitere

Accesarea serviciului social
Condițiile de admitere în centru sunt următoarele:

Acte necesare:

  • Cerere de admitere, semnată de beneficiar/aparținător/reprezentant legal, adresată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1;
  • Cartea de identitate, în copie (beneficiar, aparținător/reprezentant legal).
  • Talon de pensie, din ultima lună anterioară cererii, în copie/original sau adeverință de venit (după caz).
  • Certificat de încadrare în grad și tip de handicap în termen de valabilitate, în copie

(după caz).

  • Acordul scris în vederea utilizării imaginii și datelor cu caracter personal pe perioada acordării serviciilor în Centrul de Zi Alzheimer ;

Acordarea serviciilor se face în limita locurilor disponibile. Capacitatea centrului: Centrul de Zi Alzheimer are o capacitate minimă de 14 beneficiari/zi planificați pe activități (terapii de grup și terapii individuale) și o capacitate maximă de 30 beneficiari/zi.

Baza legislativă

Centrul de Zi Alzheimer  funcționează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare și funcționare a serviciilor sociale reglementat de:

I. Legislație primară:

– Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare;

– Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

– Ordonanța Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 515/2003, cu modificările și completările ulterioare;

– Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;

 – Hotărârea Guvernului nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;

– Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;

– Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 29/2019 pentru aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecție a copilului și altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum și a serviciilor acordate în comunitate, serviciilor acordate în sistem integrat și cantinele sociale, cu modificările și completările ulterioare – Anexa 6;

II. Legislație secundară:

Serviciul social Centrul de Zi Alzheimer este înființat prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 182/25.10.2024 și funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, București.

Activitățile specifice desfășurate în cadrul centrului
  • Serviciile oferite de către experții noștri sunt:

Diverse activități de socializare și petrecere a timpului liber- jocuri de societate (șah, table, dame, rummy, cărți de joc, puzzle, pictură/desen  etc)., ieșiri în natură, participarea la evenimente culturale, artistice, activități de educație pentru sănătate etc.

Centrul de Zi Alzheimer folosește tehnologii avansate pentru reabilitare cognitiv-motorie și de limbaj, în mediul virtual (VR) nonimersiv/imersiv, sub formă de jocuri și exerciții interactive pentru evaluare, stimulare și tratament.

PROGRAMUL DE FUNCȚIONARE AL CENTRULUI:
  • Luni- Vineri:  08:00 – 16:00

GALERIE FOTO

Ultimele noutăți

Sari la conținut