Luni- Vineri: 08:00 – 16:00
Despre noi
Centrul de Zi Alzheimer (CZA) este o componentă funcțională a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, înființat în baza Hotărâri Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 182/25.10.2024, în vederea asigurării funcționării acestuia, cu respectarea standardelor minime de calitate aplicabile și a asigurării accesului persoanelor beneficiare la informații privind condițiile de admitere, serviciile oferite etc.
Scopul serviciului social Centrul de Zi Alzheimer este de a promova îmbătrânirea sănătoasă și de a crește calitatea vieții persoanelor adulte cu demență (demență în boala Alzheimer, alte tipuri de demență) și a familiilor acestora, prin acordarea de servicii sociale integrate (de integrare/reintegrare socială, de recuperare/reabilitare funcțională, de îngrijire, supraveghere și menținere a sănătății, alte servicii de suport), realizate în intervale diferite ale zilei, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice, identificate prin evaluare pluridisciplinară.
Oferă persoanelor diagnosticate cu tulburări cognitive (declin cognitiv stadiu NCI, SCD, MCI, demență formă ușoară și formă moderată) următoarele servicii și terapii:
Servicii de suport: transport neasistat, cu șofer și însoțitor infirmieră, de la domiciliu la Centrul de zi și invers, o masă caldă/zi.
Consiliere (psihologică, psihiatrică) adresată îngrijitorilor familiali care au grijă de o persoană dragă diagnosticată cu tulburări cognitive și/sau cu tulburări neurodegenerative.
Accesarea serviciului social
Condițiile de admitere în centru sunt următoarele:
Acte necesare:
(după caz).
Acordarea serviciilor se face în limita locurilor disponibile. Capacitatea centrului: Centrul de Zi Alzheimer are o capacitate minimă de 14 beneficiari/zi planificați pe activități (terapii de grup și terapii individuale) și o capacitate maximă de 30 beneficiari/zi.
Centrul de Zi Alzheimer funcționează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare și funcționare a serviciilor sociale reglementat de:
I. Legislație primară:
– Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– Ordonanța Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 515/2003, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;
– Hotărârea Guvernului nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;
– Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;
– Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 29/2019 pentru aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecție a copilului și altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum și a serviciilor acordate în comunitate, serviciilor acordate în sistem integrat și cantinele sociale, cu modificările și completările ulterioare – Anexa 6;
II. Legislație secundară:
Serviciul social Centrul de Zi Alzheimer este înființat prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 182/25.10.2024 și funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, București.
Diverse activități de socializare și petrecere a timpului liber- jocuri de societate (șah, table, dame, rummy, cărți de joc, puzzle, pictură/desen etc)., ieșiri în natură, participarea la evenimente culturale, artistice, activități de educație pentru sănătate etc.
Centrul de Zi Alzheimer folosește tehnologii avansate pentru reabilitare cognitiv-motorie și de limbaj, în mediul virtual (VR) nonimersiv/imersiv, sub formă de jocuri și exerciții interactive pentru evaluare, stimulare și tratament.
GALERIE FOTO