Astăzi, 22 noiembrie 2012, Primăria Sectorului 1, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, a prezentat rezultatele închiderii proiectului cu finanțare din fonduri europene ORIZONT 2009.
Proiectul european, implementat de către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului cu parteneri ai societății civile a vizat înființarea unei întreprinderi sociale în care angajații să fie recrutați doar din rândul persoanelor cu dizabilități precum și introducerea în Codul Ocupațiilor din România a ocupației de consilier vocațional, înființarea a trei birouri pentru consiliere vocaţională a persoanelor cu dizabilități și consilierea efectivă a peste 500 de persoane cu handicap în sensul identificării unei arii de expertiză profesională.
Astfel, în București a fost înființată deja prima fabrică cu angajați persoane cu dizabilități, în care au fost deja recrutate peste 60 de astfel de persoane.
În prezent, Unitatea de Servicii și Producție Nazarcea Group desfăşoară activităţi în 7 ateliere: ceramică, lumânări decorative, croitorie, servicii de tipografie, produse de panificaţie, spălătorie ecologică şi atelier pentru grădinărit (seră).
“Fabrica de la Nazarcea este o premieră în România fiind prima întreprindere socială creată de o autoritate publică locală. Proiectul are ca rezultat concret creşterea inserţiei în muncă a persoanelor cu dizabilităţi. Angajaţii noştri sunt remuneraţi pentru munca prestată şi beneficiază de toate drepturile unui salariat. Diferenţa între unitatea de la Nazarcea şi societăţile comerciale care angajează persoane cu dizabilităţi, este că noi ne-am constituit într-o Unitate protejată autorizată (UPA) şi funcţionăm după Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.”
În cadrul Unităţii protejate Nazarcea, angajaţii beneficiază de un program de lucru special, adaptat problemelor de sănătate individuale, remuneraţia medie a acestora fiind la nivelul salariului minim pe economie. Precizăm că în România datele oficiale arată că sunt peste 700.000 de persoane cu dizabilități dintre care doar 4% au un loc de muncă.
“Ne-am inspirat din modelul olandez, care promovează conceptul de economie socială. Profitul unei unităţi protejate nu este financiar, ci este unul de ordin social prin creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi. Deşi produsele şi serviciile de la Nazarcea pot concura pe piaţa liberă, prin calitate şi preţ, randamentul persoanelor cu handicap este undeva la 30% din cel al salariatului obişnuit, prin urmare volumele de produse şi servicii sunt mici comparativ cu cele al societăţilor comerciale.”
Fabrica Nazarcea Group va fi deschisă publicului larg începând cu luna ianuarie a anului 2013. Populația va putea achiziționa produse din ceramică pictate manual, lumânări decorative, produse de panificație sau vor putea beneficia de servicii precum spălătorie a autovehiculelor, croitorie, curățătorie, etc.
Proiect ORIZONT 2009, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, a fost implementat de DGASPC Sector 1, în parteneriat cu DGASPC Sector 6, DGASPC Prahova, Fundaţia Estuar, Fundaţia Speranţa, Haga Group, Fundaţia Alternativa 2003, Fundaţia Motivation, Asociaţia ProVocaţie.
Valoarea totală a proiectului Orizont 2009 a fost de 8.236.364 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă solicitată de 6.420.721 lei și contribuţie proprie: 1.379.936 lei.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vă adersaţi domnului Dănuţ Ioan Fleacă – Manager de Proiect „ORIZONT 2009”