Am redus la minimum numărul bebelușilor abandonați de mame în spitale
Știați că Sectorul 1 este singura unitate administrativă pe teritoriul căreia se află nu mai puțin de opt maternități, patru de stat și patru private? Dacă nu, aflați că aici se nasc cei mai mulți copii din România și că ne lăudăm cu recordul de a înregistra peste 1.600 de bebeluși în fiecare lună.
Dar dincolo de acestă mândrie locală, de-a lungul timpului ne-am confruntat cu un fenomen care risca să devină o defecțiune morală a comunității: abandonul în maternități. Iar noi, echipa D.G.A.S.P.C. Sector 1, vă putem spune că am depășit această provocare și că am redus la minimum numărul bebelușilor abandonați de mame în spital.
Astăzi o să privim puțin în urmă pentru a înțelege cum am reușit performanța ca în anul 2022 să nu avem nici un copil abandonat, iar anul trecut să înregistrăm doar un singur caz.
În anul 2006, ca răspuns la numeroasele sesizări venite din partea spitalelor și maternităților din Sectorul 1, în cadrul D.G.A.S.P.C. Sector 1 a fost înființat Biroul Prevenire și Intervenție în Situația Părăsirii Copilului în Maternități. Numai în anul 2005 fuseseră înregistrare 45 de cazuri de copii părăsiți în maternități, iar acest tip de abandon risca să devină un fenomen social.
A fost astfel formată o structură de asistenți sociali calificați în prevenirea abandonului, cu scopul de a interacționa direct cu mamele aflate în situații de risc. Adică mamele care nu au înregistrat nașterea bebelușului, mamele consumatoare de droguri, minorele însărcinate sau mamele minore. Cu mare atenție au fost și sunt abordate cazurile copiilor internați în secțiile de pediatrie ale spitalelor din Sectorul 1, dar care nu au nașterea înregistrată.
Iar rolul acestei echipe de asistenți sociali este același și astăzi: să colaboreze permanent cu toate spitalele din Sectorul 1 pentru a găsi situațiile critice și să intervină rapid prin consiliere psiho-socială și printr-o monitorizare atentă a cazurilor. Aceeași echipă oferă sprijin pentru obținerea actelor de identitate și le ajută pe mame să acceseze toate serviciile sociale disponibile pentru situația lor. Și rezultatele nu s-au lăsat mult timp așteptate.
Prin implicare, perseverență și prin colaborarea cu specialiștii din unitățile sanitare, Poliție și Evidența Populației am reușit să diminuăm numărul copiilor părăsiți în maternități. Dacă în anul 2004 au fost 52 de cazuri, în anul 2022 nu a fost abandonat nici un copil în spitalele Sectorului 1.