Venitul minim de incluziune,(VMI) este un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială.
Pot beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de legea 196/2016 privind Venitul minim de incluziune cu modificările și completările ulterioare.
Venitul minim de incluziune
Ajutorul pentru familia cu copii
Pot beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de legea 196/2016 privind VMI și ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 300 lei pentru persoana singură, 260 lei/membru famile sau 600 de lei pentru familia cu copii.
În cazul în care cel puțin unul dintre membrii familiei are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deținere cel puțin unul dintre bunurile cuprinse în Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, aceasta nu beneficiază de acest drept.
Legea 196/2016 privind Venitul minim de incluziune cu modificările și completările ulterioare.
Hotărârea Guvernului nr.1154/2022 privind Normele metodologice de aplicare ale Legii 196/2016 privind Venitul minim de incluziune cu modificările și completările ulterioare.