Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Telefonul Copilului 119 Non-stop TelVerde, Sectorul 1 Persoane Vârstnice 0800 800 063 Intervenție în Regim de urgență 0734 454 543

Ultimele noutăți

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1

AJUTOARE – Venitul minim de incluziune

Date de contact

Adresa
Bd. Mareşal Averescu, nr.17, pavilionul E,  Sector 1, București
Tel
021.222.14.40; 021.223.41.97 int. 257/109/106
E-mail
preveniremarginalizare@dgaspc-sectorul1.ro

Venitul minim de incluziune,(VMI) este un  beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială.

Categorii de beneficiari

Pot beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de legea 196/2016 privind Venitul minim de incluziune cu modificările și completările ulterioare.

Componentele VMI

Venitul minim de incluziune

Ajutorul pentru familia cu copii

Condiții de eligibilitate

Pot beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de  legea 196/2016 privind VMI  și ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 300 lei pentru persoana singură, 260 lei/membru famile sau 600 de lei pentru familia cu copii.

În cazul în care cel puțin unul dintre membrii familiei are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deținere cel puțin unul dintre bunurile cuprinse în Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, aceasta nu beneficiază de acest drept.

Acte necesare obținerii VMI
  • cererea  persoanei îndreptățite, a reprezentantului familiei sau a reprezentantului legal al persoanei îndreptățite
  • declarația pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor înscrise în cerere
  • angajament de plată pentru situațiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit.
  • documente doveditoare cu privire la  veniturile și componența familiei solicitante, precum și la respectarea condițiilor de eligibilitate, pentru fiecare dintre componentele venitului minim de incluziune.
Baza Legislativă

Legea 196/2016 privind Venitul minim de incluziune cu modificările și completările ulterioare.

Hotărârea Guvernului nr.1154/2022 privind Normele metodologice de aplicare ale Legii 196/2016 privind Venitul minim de incluziune cu modificările și completările ulterioare.

Ultimele noutăți

Sari la conținut