În data de 21.09.2013 a avut loc la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1, Bucureşti, o întâlnire între reprezentanţii Serviciului Familial, Adopţii şi Postadopţii şi familiile/persoanele atestate ca apte să adopte de către D.G.A.S.P.C. Sector 1 avâmd ca temă “Informarea adoptatorilor cu privire la procedurile legale care reglementează desfăşurarea potrivirii teoretice şi practice dintre copilul adoptabil şi adoptatori precum şi clarificarea unor aspecto punctuale legate de realizarea concretă a acestor demersuri”, ţinând cont de prevederile Ordinului Nr. 617/2012.
Cu această ocazie, discuţiile s-au focalizat pe etapele procesului de adopţie şi în mod special pe informarea familiilor/persoanelor atéstate ca apte să adopte şi care un au intrat în proces de potrivire cu niciun copil adoptabil, cu privire la prevederile legale care reglementează desfăşurarea potrivirii teoretice şi practice, precum şi clarificarea unor aspecte punctuale în realizarea acestor demersuri.
De asemenea, s-a explicat familiilor/persoanelor atéstate ca apte să adopte, diferenţa dintre un copil aflat în sistemul de protecţie cu măsură de protecţie specială plasament dar care un este adoptabil şi un copil adoptabil, aflat în sistemul de protecţie, etapele prevăzute de legislaţia în vigoare cu privire la clarificarea situaţiei juridice a unui copil aflat în sistemul de protecţie, sau a unui copil abandonat la naştere în maternitate.
De asemenea, s-a explicat familiilor că atât Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cât şi Oficiul Român pentru Adoptii au ca obiectiv comun creşterea numărului de copii adoptabili, menţionând importanţa principiilor şi etapelor pe care le presupune acest demers.
În urma acestei întâlniri familiile/persoanele atestate ca apte să adopte de către D.G.A.S.P.C. Sector 1 care au participat, s-au dovedit nerăbdătoare în a adopta un copil; nemulţumite de faptul că procedura de potrivire durează foarte mult, fiind familii/persoane atestate ca apte să adopte aflate la al doilea, al treilea atestat; familiile/persoanele prezente la această întâlnire şi-au exprimat dorinţa ca la următoarea întâlnire să participe şi reprezentanţi ai Oficiului Român pentru Adopţii pentru a le oferi date statistice la nivel naţional, atât din perspectiva numărului de copii adoptabili, a numărului de adopţii realizate de la data 07.04.2012 şi până în prezent cât şi pentru a găsi o soluţie comună în depăşirea criteriului proximităţii în cadrul procedurii de potrivire teoretică iniţiate de Oficiul Român pentru Adopţii.
Precizam ca la aceasta intalnire au participat:
Consilier, Elena Dragomir
Psiholog, Violeta Kaparaliotis